OM FILMEN

Freia och Wannabeindianerna handlar om tonårstjejen Freia och utspelar sig i en småort norr om Göteborg.
Freia kallar sin mamma och hennes vänner för ”Wannabeindianer” för att de gillar att meditera, sitta vid lägerelden, sjunga indiska mantran och äta Rawfood.
En dag vill mamman att Freia skall följa med på en visionquest, en slags initieringsrit för att markera att hon blivit kvinna. Först vägrar Freia men till slut ställer hon upp på sin mammas önskan.

 

Filmen ingår i en serie filmer som heter Nittiotalisterna. Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin om projektet:

- När vi valde temat Nittiotalisterna var det med stor förväntan och nyfikenhet som jag såg fram emot att få in förslagen – och jag blev inte besviken! De åtta utvalda projekten tror och hoppas jag kommer ge oss en spretig och nyanserad bild av en generation på väg. Temat i kombination med det korta formatet kan ge inspiration och kommunicera med såväl dem som filmerna handlar om som till en äldre generation som gärna vill förstå dem.

Dokumentärserien Nittiotalisterna initierades av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television hösten 2011 där dokumentärfilmare fick lämna in förslag på filmer om de som är födda på nittiotalet. Ur dessa valdes åtta förslag ut. Freia och Wannabeindianerna är en av dessa filmer. De övriga kan du hitta här.